Transformarea mansardei intr-un spatiu confortabil presupune o termoizolatie eficienta, care sa mentina temperatura constanta pe tot parcursul anului.
O izolare corecta reduce pierderile de caldura iarna, previne supraincalzirea vara si ajuta la economisirea energiei.
Exista mai multe tipuri de materiale izolatoare, fiecare cu avantaje si dezavantaje.
Cu toate acestea, alegerea tipului de izolatie poate fi dificila. Unii oameni cauta sa obtina cel mai bun coeficient termic, in limita bugetului lor, in timp ce altii cauta solutii ecologice si cat mai eficiente energetic, fara a pune un accent deosebit pe pretul investitiei.
Coeficientul de izolare termica depinde foarte mult si de instalarea corecta a produselor.
Unele solutii de izolare termica a mansardei pot fi facute chiar de catre beneficiari, nefiind necesare scule sau utilaje speciale, pe cand in cazul altora trebuie apelat la profesionisti ( ex. izolatia cu celuloza si/sau cu spuma poliuretanica ).
Inainte de a alege varianta potrivita, trebuie sa intelegem importanta izolatiei si sa evitam greselile comune in montaj.
De ce este importanta izolatia mansardei ?
Izolatia joaca un rol crucial in confortul termic al locuintei. Prin acoperis se poate pierde pana la 30-35% din caldura ( in cazul unei case cu acoperisul slab izolat ).
O izolatie bine executata aduce numeroase beneficii:
- Reducerea costurilor energetice – o mansarda izolata eficient necesita mai putina incalzire iarna si mai putina racire vara, ceea ce se traduce in costuri reduse la gaz si/sau energie electrica.
- Confort sporit – mentine un ambient placut indiferent de sezon, evitandu-se variatiile mari de temperatura.
- Protectie impotriva umiditatii si condensului – previne formarea mucegaiului si deteriorarea structurii acoperisului.
- Izolare fonica – unele materiale folosite la izolarea termica a mansardei, au si bune proprietati de reducere a zgomotelor exterioare.
Tipuri de materiale folosite la izolarea mansardei
Izolarea mansardei cu vata minerala

Vata minerala este unul dintre cele mai utilizate materiale, disponibila sub forma de vata bazaltica sau vata de sticla.
Vata minerala se obtine topind minerale si roci la temperaturi mari ( in jur de 1600 de grade ), prin care este suflat un curent de aer. Are proprietati bune de izolare termica si fonica, este ignifuga si permeabila la vapori.
Vata minerala bazaltica si vata de sticla sunt disponibile atat sub forma de "saltele", cat si sub forma de fulgi.
Daca va ganditi sa izolati mansarda cu vata minerala, trebuie sa stiti ca este necesar sa instalati si o bariera de vapori, care sa impiedice migrarea acestora in termoizolatie si implicit aparitia condensului in structura acoperisului.
In cazul in care aveti ferestre de mansarda VELUX, va recomandam sa achizitionati si bariere de vapori VELUX BBX.
Izolarea mansardei cu celuloza

Sistemul de izolare cu celuloza reprezinta o solutie moderna si eficienta pentru izolarea termica si fonica, fiind aplicata prin injectarea sub presiune a fibrei de celuloza in spatiul dorit.
Acest material organic provine din reciclarea hartiei si este tratat cu substante ignifuge, precum si cu aditivi antiseptici pentru a preveni dezvoltarea fungilor si aparitia daunatorilor, cum ar fi rozatoarele si insectele.
Datorita proprietatilor sale fizice, celuloza se adapteaza perfect chiar si in spatiile inguste din jurul instalatiilor montate in pereti, cum ar fi tevile sau cablurile electrice, eliminand riscul formarii golurilor de aer care ar putea diminua eficienta izolatiei.
Izolarea mansardei cu spuma poliuretanica

Spuma poliuretanica se aplica prin pulverizare si creeaza un strat continuu, fara rosturi, eliminand puntea termica. Exista spuma cu celule deschise, mai permeabila la vapori, si spuma cu celule inchise, mai rigida si cu o izolare superioara.
Din cauza densitatii reduse, aplicarea spumei poliuretanice cu celula deschisa necesita un strat mai gros, comparativ cu spuma poliuretanica cu celula inchisa ( pentru a asigura o protectie termica eficienta ), dar si instalarea unei bariere de vapori care sa impiedice vaporii de apa sa ajunga in termoizolatie, si sa condenseze acolo.
Datorita aderentei excelente, spuma poliuretanica poate fi aplicata pe diverse suprafete, in special pe beton si lemn, prin pulverizare.
Odata aplicata, spuma izolatoare formeaza un strat continuu, sigiland perfect suprafetele si minimizand transferul de temperatura intre interior si exterior.
In prezent, este considerata una dintre cele mai eficiente optiuni pentru izolarea termica si fonica, fiind compatibila cu majoritatea materialelor de constructie.
Izolarea mansardei cu fibre de lemn

Fibrele de lemn sunt un material natural cu proprietati bune de izolare termica si capacitate mare de acumulare a caldurii, mentinand temperatura stabila in mansarda.
Izolatia cu fibre de lemn este disponibila sub forma de saltele sau fulgi, acestia din urma fiind aplicati prin suflare sub presiune cu ajutorul unui echipament specializat.
Acest tip de izolatie este fabricat din resturi de lemn provenite din industria prelucrarii, cum ar fi rumegusul si aschiile, avand ca materie prima lemnul de rasinoase netratat. Prin descompunerea acestuia pana la nivel fibros, materialul este transformat in placi sau saltele de izolatie ecologica.
Alegerea unei astfel de solutii contribuie la reducerea consumului de energie, scaderea emisiilor de carbon si imbunatatirea confortului interior.
Beneficiile izolatiei din fibre de lemn includ:
- Performanta termica ridicata, mentinand temperatura optima in orice anotimp.
- Reglarea umiditatii, permitand vaporilor de apa sa circule fara riscul de condens sau aparitia mucegaiului.
- Absorbtia zgomotului, contribuind la un mediu interior linistit.
- Sustenabilitate, fiind realizata din resurse regenerabile, fara aditivi sintetici sau substante chimice periculoase.
Izolarea mansardei cu lana de oaie

Lana de oaie este un izolator natural, cu o capacitate excelenta de absorbtie a umiditatii, contribuind la un climat interior sanatos.
Fiind unul dintre cele mai sigure materiale izolatoare, lana de oaie are o temperatura de aprindere ridicata (560-600°C) si este natural incombustibila ( nu necesita tratamente ignifuge ).
Acest tip de izolatie nu emite gaze toxice in caz de incendiu si actioneaza ca o bariera impotriva focului.
Un alt avantaj major este capacitatea sa de a regla umiditatea.
Lana poate absorbi pana la 30% din greutatea proprie in apa fara a-si pierde proprietatile izolante si fara a crea un mediu propice pentru mucegai. Aceasta proprietate o face ideala pentru spatii unde condensul este o problema.
Pe langa izolarea termica, lana de oaie ofera si o buna izolare fonica datorita structurii sale unice.
Procesul de obtinere a izolatiei presupune recoltarea, curatarea si prelucrarea lanii in role sau placi usor de instalat, fara echipamente speciale. Este un material ecologic, biodegradabil si prietenos cu mediul, contribuind la sustenabilitate.
Totusi, lana de oaie are si unele dezavantaje. In timp, poate suferi comprimari care reduc eficienta izolatiei, necesitand refacerea acesteia. De asemenea, desi are performante bune, nu atinge nivelul de izolare al altor materiale ( ex. spuma poliuretanica ).
Izolarea mansardei cu bumbac reciclat

Materia prima pentru izolatia cu bumbac reciclat este obtinuta din textile reciclate, este ecologica, are proprietati fonoizolante si o rezistenta termica buna.
Hainele vechi care nu mai pot fi folosite ca imbracaminte, sunt transformate in fibre si prelucrate intr-un produs de izolare de inalta calitate.
Bumbacul are in mod natural proprietati izolante foarte bune. De aceea purtam foarte multe haine din bumbac care ne tin de cald iarna si racoroase vara. Un avantaj suplimentar este ca bumbacul are proprietati acustice foarte bune.
Izolatia cu fibre de bumbac este una dintre putinele solutii care utilizeaza materiale reciclate. Pe langa valoarea ridicata de izolare termica, bumbacul reciclat este si un bun izolator fonic. Acest lucru se datoreaza capacitatii foarte bune de a absorbi sunetul.
Avantajele principale:
- Izoleaza bine atat din punct de vedere termic, cat si fonic
- Nu provoaca iritatie
- Este un material organic si ecologic, prietenos cu mediul datorita faptului ca se folosesc materiale existente, care ar fi trebuit aruncate la gropile de gunoi.
- Usor de manevrat si instalat, putand fi practic montat fara a fi nevoie de scule sau utilzaje speciale
- Nu contine substante toxice, care ar putea pune in pericol sanatatea familiei dvs.
Placile de izolatie din bumbac reciclat vin intr-o varietate de dimensiuni si grosimi pentru a se potrivi diverselor cerinte de izolare termica si fonica.
In ciuda avantajelor pe care le are izolatia din bumbac, aceasta are si unele dezavantaje. Deci, inainte de a lua o decizie, este esential sa luati in considerare urmatoarele dezavantaje:
- Absorbtia umiditatii: Izolatia din bumbac este sensibila la umiditate. In comparatie cu alte materiale de izolare, se comporta mai rau atunci cand este expus la apa sau umiditate ridicata. Ca urmare, isi poate pierde eficacitatea si poate deveni predispus la cresterea mucegaiului. De aceea ar trebui sa va asigurati ca nu aveti infiltratii la acoperis sau la ferestrele VELUX .
- Atractia daunatorilor: In unele cazuri, izolatia din bumbac poate atrage rozatoare sau insecte. Din fericire, unele produse vin tratate pentru a rezista daunatorilor.
- Cost: Izolatia din bumbac poate presupune un cost de achizitie mai mare.
- Rezistenta la foc: bumbacul are fibre naturale, deci rezistenta sa la foc este destul de mica. De aceea, expertii recomanda sa alegeti un produs tratat cu rezistenta la foc.
- Disponibilitate scazuta: Gasirea unor produse bune de izolare din bumbac poate fi dificila. In comparatie cu alte materiale de izolatie mai des intalnite si vandute pe scara larga, gasirea unui distribuitor de izolatii cu fibre de bumbac este mai dificila.
Atunci cand optati sa izolati mansarda cu fibre din bumbac reciclat, trebuie sa aveti in vedere si utilizarea unei bariere de vapori, care sa impiedice aparitia condensului in structura termoizolatiei.
Izolarea mansardei cu folie de aluminiu cu bule de aer

Acest tip de izolatie reflecta radiatia termica si este adesea folosita in combinatie cu alte materiale izolatoare ( ex. vata minerala ).
Folia de aluminiu, datorita proprietatilor sale reflexive are rolul de a reflecta caldura radianta inapoi in mansarda, iar folia cu bule de aer are rolul de a reduce conductia caldurii.
Pentru ca acest tip de izolatie sa fie eficienta, este necesar ca intre suprafata reflectorizanta a foliei de aluminiu si finisajul interior al mansardei ( ex. gips-cartonul ), sa existe un spatiu de aer de minim 2,5cm - 3 cm.
Un avantaj al acestui tip de izolatie il reprezinta faptul ca nu mai este necesar sa achizitionati o bariera de vapori suplimentara, folia de aluminiu fiind ea insasi o bariera de vapori.
Montarea barierei de vapori

Bariera de vapori este esentiala pentru a preveni condensul in stratul de izolatie. Aceasta se monteaza pe partea interioara a tavanului, inaintea finisajului interior (rigips, lambriu etc.).
Retineti faptul ca alegerea unei bariere de vapori potrivite depinde de materialul de izolatie folosit.
Cat de gros ar trebui sa fie stratul de izolatie la mansarda?
In cazul in care va doriti o constructie eficienta energetic, grosimea izolatiei depinde de materialul ales si de conditiile climatice. In general, pentru tara noastra se recomanda:
- Vata minerala si fibre de lemn – 25-30 cm (in doua straturi suprapuse – unul intre capriori, altul sub capriori)
- Spuma poliuretanica – 15-20 cm pentru celule inchise, 20-25 cm pentru celule deschise.
- Celuloza - 30-35 cm
- Lana de oaie - 30-35 cm
- Fibrele de bumbac - 35-40 cm
Cele mai comune greseli in izolarea mansardei
- Lipsa barierei de vapori sau montajul incorect al acesteia – permite acumularea umiditatii in stratul izolator, ducand la aparitia mucegaiului.
- Intreruperi in stratul izolator – zone unde izolatia este discontinua, creand punti termice.
- Izolarea insuficienta – un strat prea subtire nu ofera protectie termica adecvata.
Concluzie
Izolarea mansardei este un pas esential pentru un confort sporit si eficienta energetica. Alegerea materialului potrivit si montajul corect sunt cheia unei izolatii durabile si eficiente.
Evitand greselile comune puteti transforma mansarda intr-un spatiu placut, confortabil si economic din punct de vedere energetic.