Cauzele frecvente ale infiltratiilor de apa la ferestrele VELUX
1. Montajul si alegerea incorecta al ramelor de etansare VELUX
Infiltratiile de apa care apar in jurul ferestrelor VELUX sunt adesea cauzate de montajul incorect al ramelor de etansare.Ramele de etansare VELUX sunt componente esentiale care asigura imbinarea perfecta intre fereastra si invelitoarea acoperisului, prevenind patrunderea apei in interiorul mansardei, sau a podului.
De aceea este foarte important ca atunci cand se doreste achizitionarea si montajul unei ferestre VELUX sa se apeleze la distribuitori sau montatori autorizati, care sa ofere o solutie completa ( consultanta, vanzare si montaj ), evitandu-se in acest fel aparitia situatiilor neplacute, asa cum sunt infiltratiile.
Am intalnit de multe ori cazuri in care persoanele care au montat invelitoarea ( “meseriasii” 😉), au instalat si ferestrele de mansarda, fara a avea insa habar despre cum ar trebui sa faca in mod corect acest lucru ( desi in cutiile produselor VELUX exista ghiduri de montaj foarte bine explicate ).
Uneori, din cauza necunoasterii produselor, au aruncat unele piese metalice ale ramei de etansare, lucru care a dus la instalarea gresita a ferestrei VELUX, si implicit la aparitia infiltratiilor in jurul acesteia.
Un alt aspect care tine de rama de etansare, si trebuie avut in vedere atunci cand va doriti o fereastra VELUX este alegerea corecta a acestei rame.
Rama trebuie sa se potrivesca situatiei dvs. atat din punct de vedere al invelitorii, al pantei acoperisului, cat si al dispunerii ferestrelor. Gasiti pe acest blog si o pagina cu sfaturi despre cum sa va alegeti rama VELUX potrivita.
Alegerea unei rame de etansare nepotrivite va duce in timp la aparitia infiltratiilor in jurul ferestrei VELUX.
2. Montajului gresit al invelitorii in jurul ferestrei VELUX
Ferestrele VELUX sunt produse de calitate, cunoscute pentru gradul sporit de siguranta pe care il ofera, dar o instalare incorecta a invelitorii in jurul acestora, poate duce la aparitia infiltratiilor de apa.Cele mai des intalnite erori care apar la montajul invelitorii in jurul unei ferestre VELUX sunt:
- Tabla sau tiglele din jurul ferestrei sunt taiate prea scurt. Acest lucru poate crea spatii deschise intre marginea tiglei si rama de etansare a ferestrei, spatii prin care apa de ploaie sau zapada viscolita pot patrunde cu usurinta.
- Suprapunerea insuficienta a piesei 1 din rama de etansare, peste invelitoarea acoperisului. Piesa 1 din rama de etansare VELUX, cunoscuta si sub denumirea de „sortul de plumb” ( nu stiu de ce s-a “impamantenit” asa, pentru ca nu cred ca a fost vreodata de plumb), joaca un rol vital in directionarea apei de ploaie departe de fereastra.
Cand suprapunerea acestei piese peste invelitoarea din partea de jos a ferestrei este prea mica, pot aparea infiltratii. In mod normal, aceasta piesa se suprapune peste invelitoare aproximativ 12-14 cm. Aceasta situatie se intalneste cel mai des in cazul acoperisurilor cu tigla, cand pozitia ferestrei nu a fost aleasa corect.
- In cazul invelitorilor din tigla metalica nu sunt facute suprapunerile laterale din tabla. Tigla metalica este o invelitoare “pretentioasa” din acest punct de vedere, in sensul in care la montajul unei ferestre VELUX este necesar sa se faca niste suprapuneri laterale din exact aceeasi tabla ca cea de pe acoperis.
De multe ori, datorita faptului ca nu se stie ce marca si ce model de tigla metalica exista pe acoperis, aceste completari de tabla nu se mai monteaza, lucru care duce la aparitia infiltratiilor in jurul ferestrei VELUX. In acest caz, infiltratiile in jurul ferestrei de mansarda pot aparea si dupa 2-3 ani de la montaj, deoarece “meseriasii” folosesc un “silicon” ca sa rezolve problemele de etanseitate, silicon care se deterioreaza in timp.
- In cazul invelitorilor din tabla ( tigla metalica sau table click ), sunt date gresit suruburi care gauresc rama de etansare a ferestrei VELUX. Am vazut multe cazuri cand “meseriasii” care au instalat invelitoarea au gaurit rama de etansare a ferestrei cu autoforantele folosite la montajul tablei.
Este important sa retineti faptul ca piesele metalice ale ramei de etansare VELUX nu trebuiesc gaurite sub nici o forma cu suruburile folosite la montajul invelitorii. Un astfel de montaj duce la pierderea garantiei ferestre VELUX.
3. Infiltratii cauzate de panta mica la care sunt instalate ferestrele VELUX
In general, ferestrele VELUX sunt proiectate pentru acoperisuri cu o inclinatie minima de 15°, respectarea acestei inclinatii minime fiind importanta pentru buna functionare in timp a produsului. Instalarea pe acoperisuri cu o panta mai mica decat aceasta poate necesita solutii “speciale”, precum utilizarea unor rame de suprainaltare, sau realizarea unor suprainaltari.O fereastra de mansarda VELUX are peste 20 de repere componente, care sunt in general imbinate prin suprapunere, in sensul de curgere al apei, si care sunt proiectate sa functioneze optim atunci cand fereastra este instalata pe acoperisuri cu panta de minim 15°.
Cand fereastra VELUX este instalata pe acoperisuri cu panta mai mica exista un risc major, ca in timp, sa apara infiltratii. Rezolvarea acestei situatii nu se poate face decat modificand panta de instalare a ferestrei, cu ajutorul unor rame speciale, sau realizand o suprainaltare, pe care va fi instalata fereastra.
Atentie, atunci cand calculati panta acoperisului, sa nu faceti o confuzie intre grade ( ° ) , si procente ( % ). 15° inseamna aproximativ 27% .
4. Infiltratii cauzate de deteriorarea in timp a invelitorii
Atunci cand aveti o invelitoare din tigla ceramica sau de beton, pot aparea fisuri in structura materialului, prin care apa sa se infiltreze, si sa apara pete de umezeala in jurul ferestrei de mansarda. Problema aparitiei infiltratiilor datorita fisurarii unei tigle se rezolva cel mai rapid, simpla inlocuirea a tiglei ( tiglelor sparte ), rezolvand aceasta problema.Ca si recomandare, va sfatuim ca atunci cand achizitionati si instalati o invelitoare din tigla, sa va opriti cateva bucati, pe care sa le puteti folosi in cazul aparitiei unor fisuri la tiglele instalate pe acoperis. In acest fel aveti certitudinea ca acestea se potrivesc perfect in locul tiglelor deteriorate.
Cum puteti sa preveniti aparitia infiltratiilor la ferestrele VELUX ?
- Inainte de achizitionarea produselor, apelati la montatori sau distribuitori VELUX, cu experienta in domeniul ferestrelor de mansarda. Pentru a avea un proiect reusit, si o mansarda fara infiltratii este obligatoriu ca produsele achizitionate sa se potrivesca situatiei dvs. .
Un montator sau un distribuitor VELUX cu experienta va poate oferi cele mai bune sfaturi si sugestii in legatura cu produsele de care aveti nevoie.
Daca aveti nevoie de consultanta in domeniul ferestrelor VELUX, va rugam sa ne contactati. Lucram de aproape 25 de ani in acest domeniu !
- Pentru montaj alegeti sa colaborati cu un montator autorizat VELUX. De cele mai multe ori, “meseriasii” care instaleaza invelitoarea vor vrea sa instaleze si ferestrele VELUX.
Asigurati-va ca acestia au pregatirea necesara pentru acest lucru. Cel mai simplu si rapid mod in care puteti face acest lucru este sa le solicitati sa va prezinte aplicatia VELUX Club instalata pe telefonul mobil. Doar montatorii autorizati VELUX au acces la aceasta aplicatie.
- Inainte de a alege montatorul cu care doriti sa colaborati, cautati cateva recenzii despre acesta, si despre firma la care activeaza. In acest fel puteti sa va faceti o idee despre calitatea montajelor efectuate. Recenziile oferite de fostii clienti sunt un bun punct de plecare pentru o alegere corecta.
- Solicitati factura si certificat de garantie pentru montaj. Platiti prin banca serviciile de montaj, si doar pe baza facturii emise de prestatorul de servicii. In cazul aparitiei unei infiltratii la fereastra VELUX, pentru a fi “acoperit” dpdv legal, este necesar sa detineti factura si certificat de garantie pentru montaj.
Garantia pentru montajul ferestrei VELUX ar trebui sa fie de minim 3 ani. Cu cat garantia primita este mai mare, cu atat riscul aparitiei unei infiltratii este mai mic. Spre exemplu, noi oferim 5 ani garantie pentru montajul ferestrelor VELUX.
Ce trebuie sa faceti daca aveti o fereastra VELUX cu infiltratii.
Este foarte important daca fereastra VELUX la care aveti infiltratii mai beneficiaza de garantie pentru montaj.
Daca garantia montajului este inca valabila, trebuie sa chemati firma/montatorul care a efectuat montajul si sa ii solicitati sa rezolve problema aparuta.
In cazul in care fereastra VELUX cu infiltratii nu mai beneficiaza de garantie pentru montaj, ar trebui sa apelati la un montator VELUX cu experienta, care sa faca o constatare, si sa va faca o oferta de pret pentru remedierea problemei, sau, in cazuri mai grave, pentru inlocuirea ferestrei.
La fel ca si in cazul montajului unei ferestre, si in cazul remedierii unor infiltratii va sfatuim sa faceti o selectie riguroasa, cautand cat mai multe informatii despre montatorul cu care doriti sa colaborati ( de cat timp lucreaza in domeniu, ce recenzii a primit de la fostii beneficiari, ce garantie ofera pentru montajele efectuate, etc. ).
Nu uitati ! In cazul in care aveti infiltratii la o fereastra VELUX, sau pur si simplu vreti sa inlocuiti vechea fereastra cu una noua, mai eficienta, suntem aici sa va ajutam !
Contactati-ne pentru o constatare si pentru o oferta de pret personalizata. Suntem distribuitori si montatori VELUX si oferim 5 ani garantie pentru toate lucrarile. Alegeti specialistii care va transforma mansarda intr-un spatiu confortabil si fara griji !
In incheierea acestui articol, va prezentam cateva poze cu infiltratii la ferestre VELUX, poze realizate de noi la lucrarile unde am fost chemati pentru remedierea problemelor aparute.