Tipuri de acoperisuri pentru case unifamiliale – avantaje si dezavantaje
Alegerea acoperisului potrivit pentru o casa este esentiala pentru durabilitatea si eficienta constructiei. Exista diferite tipuri de acoperisuri, atat din punct de vedere al formei, cat si al materialului utilizat. In acest articol, vom analiza principalele tipuri de acoperisuri si materialele utilizate, evidentiind avantajele si dezavantajele fiecaruia.
In principal, acoperisurile se deosebesc intre ele prin forma si prin materialele folosite. Clasificarea acoperisurilor poate fi facuta dupa mai multe variabile, cele mai utilizate clasificari fiind:
1. Clasificarea acoperisurilor in functie de panta acoperisului:
- acoperis inclinat
- acoperis tip terasa
2. Clasificarea acoperisurilor in functie de forma acestora:
- acoperis intr-o apa
- acoperis in doua ape
- acoperis in patru ape
- acoperis complex in mai multe ape
3. Clasificarea acoperisurilor in functie de tipul invelitorii
- acoperis cu tigla ( ceramica sau de beton )
- acoperis cu tabla ( faltuita, click, sau tigla metalica )
- acoperis cu sindrila bituminoasa
- acoperis cu lemn ( sindrila de lemn )
4. Clasificarea acoperisurilor in functie de materialele folosite:
- acoperis cu structura din lemn
- acoperis cu structura metalica
Acoperis inclinat
Atunci cand discutam despre case unifamiliale, acoperisul inclinat este de departe cel mai popular tip de acoperis din tara noastra, atat datorita simplitatii si functionalitatii sale, cat mai ales datorita riscului scazut de aparitie a infiltratiilor de apa.
Acoperisul inclinat are una sau mai multe pante, care permit scurgerea eficienta a apei pluviale si topirea zapezii, avand un risc mai scazut de aparitie a infiltratiilor, comparativ cu acoperisul plat.
Acoperisurile inclinate sunt disponibile in diverse forme, de la cele mai simple (una sau doua ape ) pana la cele complexe (peste sase, sapte ape).
Invelitorile folosite pentru acoperisurile inclinate variaza in functie de preferintele beneficiarului, de arhitectura casei, si de panta acoperisului ( fiecare invelitoare are panta minima la care poate fi instalata, fara riscul aparitiei infiltratiilor ).
In tara noastra, cele mai utilizate invelitori ( in cazul acoperisurilor inclinate ) sunt: tabla, tigla ( ceramica sau de beton ), sindrila bituminoasa, si lemnul ( foarte rar, si doar in zona Maramuresului ), fiecare avand avantaje specifice in ceea ce priveste durabilitatea, costul si aspectul estetic.
Stiai ca daca vrei sa iti instalezi ferestre VELUX pe un acoperis inclinat ai nevoie de o panta de minim 15° ?
Acoperisurile inclinate sunt o alegere versatila si practica, care asigura protectia unei case, potrivite diverselor stiluri arhitecturale.
Acoperis tip terasa
De la inceput trebuie sa spunem ca acoperisul tip terasa este o alegere mai putin folosita in tara noastra, acest lucru datorandu-se atat riscului mai crescut de aparitie a infiltratiilor, cat si disconfortului creat de temperaturile exterioare.
Totusi, in ultimul timp, acoperisurile tip terasa au castigat tot mai multa popularitate, fiind din ce in ce mai des folosite, in special in cadrul proiectelor imobiliare moderne, datorita designului mai deosebit pe care il au, si a unei utilizari mai eficente a spatiului de sub acesta.
Spre deosebire de acoperisurile inclinate, acoperisul tip terasa are o panta foarte mica, ceea ce ii confera un design simplu, potrivit unei arhitecturi moderne si contemporane.
De retinut este faptul ca acoperisurile tip terasa pot fi si ele impartite in doua categorii:
- terase circulabile, si
- terase necirculabile
Unul dintre principalele avantaje ale acoperisului tip terasa este posibilitatea de a utiliza spatiul acoperisului pentru diverse "activitati". Acest spatiu poate fi transformat intr-o terasa ( care poate sa includa un spatiu verde ), un loc pentru piscina, sau poate fi folosit pentru instalarea unor panouri fotovoltaice ( forma acoperisului permite atat o pozitionare foarte buna a panourilor, cat si o mentenanta foarte usoara a acestora ).

Cele mai mari provocari in cazul acoperisurilor tip terasa sunt realizarea unei bune termoizolatii, si a unei hidroizolatii 100% etansa. Materialele folosite in cazul acoperisurile tip terasa includ membrane si amorse bituminoase, bariere de vapori, membrane geotextile, etc.
Desi necesita o instalare si intretinere mai atenta, comparativ cu acoperisurile inclinate, acoperisurile tip terasa devin o solutie din ce in ce mai folosita in cazul proiectelor cu o arhitectura moderna.
Acoperis intr-o apa
Acoperisul intr-o apa este unul dintre cele mai simple si economice tipuri de acoperis, caracterizat printr-o singura panta, inclinata catre exteriorul casei.
Acest design simplu il face ideal pentru anexe, garaje, cladiri industriale sau chiar case moderne cu un stil minimalist.
Principala sa functie este de a asigura scurgerea eficienta a apei pluviale si a zapezii intr-o singura directie, reducand riscul de acumulare si infiltratii.
Principalul avantaj al acoperisului intr-o apa il reprezinta costul redus.
Principalele dezavantaje ale acoperisului intr-o apa sunt:
- protectia redusa a fatadei casei.
- designul mai putin atractiv
- de obicei au o panta mica, improprie instalarii unui sistem de panouri fotovoltaice ( un randament bun al panourilor fotovoltaice se obtine atunci cand panta acoperisului are intre 35° si 45°). Un alt dezavantaj al pantei mici il reprezinta numarul redus de invelitori care se preteaza acestui tip de acoperis ( marea majoritate a invelitorilor se instaleaza pe acoperisuri cu panta minima de 14° ).
Acoperis in doua ape
Acoperisul in doua ape este unul dintre cele uzuale tipuri de acoperis, fiind asociat in special cu arhitectura traditionala si casele clasice.
Este format din doua pante simetrice care se intalnesc intr-o coama centrala, creand in zona frontoanelor o forma triunghiulara caracteristica. Acest design asigura o scurgere eficienta a apei pluviale si a zapezii pe ambele parti, reducand riscul aparitiei infiltratiilor .
Materialele folosite pentru invelitorile acoperisurilor in doua ape includ tabla, tigla ( ceramica sau de beton ), sindrila bituminoasa, si lemnul.

Alegerea invelitorii acoperisului se face in functie de panta acoperisului, de preferinte, si de bugetul alocat.
Dezavantajul principal al acoperisului in doua ape il reprezinta faptul ca acesta nu ofera o suficienta protectiei fatadei ( in zona frontoanelor fatada este foarte putin protejata de sageac ).
Principalele avantaje ale acoperisului in doua ape sunt:
- costul redus al constructiei
- pierderile mici la montajul invelitorii
- gama larga de invelitori care pot fi instalate
- spatiul util din pod/mansarda este mai mare comparativ cu acoperisul intr-o apa ( ne raportam la acelasi regim de inaltime al cladirii ).
Acoperis in patru ape
Acoperisul in patru ape este obtinut prin constructia a patru pante care se intalnesc fie intr-o coama centrala ( doua ape vor avea forma de trapez, iar doua vor avea forma triunghiulara ), fie intr-un punct comun ( toate cele patru ape vor avea forma triunghiulara ).
Fiecare panta acopera una dintre cele patru laturi ale cladirii, oferind un aspect uniform si echilibrat. Acest tip de acoperis este apreciat pentru faptul ca protejeaza foarte bine fatada casei impotriva ploilor.
Desi este mai complex si mai costisitor de construit decat acoperisurile in doua ape, si acoperisul in patru ape ofera un spatiu util destul de generos, ce poate fi folosit pentru depozitare, sau locuire.

Dezavantajul principal al acoperisului in patru ape il reprezinta costul mai ridicat, atat din punct de vedere al structurii, cat si al invelitorii. In cazul acoperisului in patru ape pierderea de material care apare in timpul constructiei este mai mare decat in cazul acoperisurilor mai simple intr-o apa, sau in doua ape. Deasemenea, si pretul manoperei ( atat pentru structura, cat si pentru montajul invelitorii ), este putin mai ridicat atunci cand optati pentru un acoperis in patru ape.
Principalele avantaje ale acoperisurilor in patru ape sunt:
- protectia mai buna a fatadei, atat impotriva ploilor, cat si impotriva razelor solare
- designul mai deosebit al constructiei
- posibilitatea de a instala panouri fotovoltaice care sa capteze razele solare pe o durata mai mare din timpul zilei
Acoperis in mai multe ape
Acoperisul in mai multe ape este un tip de acoperis mai complex, care combina mai multe pante si forme geometrice, intalnit de obicei in cazul caselor cu o amprenta mai complexa ( amprenta casei nu este un simplu dreptunghi sau un patrat ).
De retinut este faptul ca in cazul acoperisurilor in mai multe ape fiecare panta poate avea o inclinatie, o directie, si o geometrie diferita, oferind astfel un design deosebit constructiei.
Materialele folosite pentru invelitorile acoperisurilor in mai multe ape includ tigla ( ceramica sau de beton ), tabla ( otel, cupru, zinc, etc. ), sindrila bituminoasa, sau lemnul.

Ca si in cazul acoperisurilor in patru ape, alegerea materialului invelitorii se va face in functie de arhitectura constructiei, preferintele beneficiarului, panta acoperisului, si bugetul alocat proiectului.
Desi necesita o planificare atenta si costuri mai ridicate de constructie, acest tip de acoperis este recomandat atunci cand aveti o casa cu o amprenta mai complexa, careia doriti sa ii protejati fatada de ploi si de razele solare din timpul verii.
Acoperis cu tigla ( ceramica sau de beton )
Acoperisurile cu tigla ceramica sau tigla de beton sunt apreciate in primul rand pentru aspectul lor estetic.
Tigla ceramica, fabricata din argila, ofera un aspect traditional si cald, fiind potrivita pentru case rustice sau clasice. Tigla de beton, realizata din amestec de beton si pigmenți, este o alternativa moderna, mai accesibila din punct de vedere al costurilor, dar care imita aspectul tiglei ceramice.
Ambele tipuri de tigle sunt rezistente la intemperii, foc si UV, avand o durata de viata de peste 50 de ani.

Datorita faptului ca sunt realizate din bucati mici ( o tigla are in jur de 30-35 mm x 40-45 mm ), aceste tipuri de invelitori permit o buna ventilatie a acoperisului, si implicit un confort termic sporit pe timpul verii, contribuind la eficienta energetica a casei.
Deasemenea, datorita materialului din care sunt realizate confortul acustic este si el superior, comparativ celui existent in cazul invelitorilor din tabla.
Pentru o izolatie fonica mai buna in mansarda, iti recomandam sa alegi ferestre VELUX cu trei foi de sticla !
Avantajele acoperisurilor cu tigla:
- Durabilitatea. Comparativ cu alte tipuri de acoperisuri ( acoperisuri cu sindrila bituminoasa, sau cu sindrila de lemn ), acoperisurile cu tigla ceramica sau de beton sunt mult mai rezistente, si nu necesita intretinere periodica. Spre exemplu, un acoperis cu tigla ceramica poate dura peste 50-60 de ani, fara a avea nevoie de mentenanta.
- Designul deosebit. Acoperisurile cu tigla au un design mai deosebit, cu un aspect clasic si natural, potrivit atat pentru case traditionale, cat si pentru case cu o arhitectura mai deosebita.
- Confort sporit pe timpul verii. Datorita ventilatie foarte bune de sub invelitoare, acoperisurile cu tigla ceramica sau de beton ofera un confort sporit in spatiile de sub invelitoare ( pod sau mansarda ).
- Izolatie acustica superioara invelitorilor din tabla. Datorita materialului din care sunt realizate, acoperisurile din tigla sunt mai putin zgmotoase decat cele din tabla.
Dezavantajele acoperisurilor cu tigla:
- Costul ceva mi ridicat comparativ cu acoperisurile din tabla.
- Greutatea mai mare comparativ cu acoperisurile din tabla.
- Montajul mai greu comparativ cu acoperisurile din tabla.
- Tigla de beton sau ceramica se poate fisura (sparge ), acest lucru conducand la aparitia infiltratiilor in structura acoperisului.
Acoperisurile cu tigla ( mai ales ceramica ), sunt mai des intalnite in zona Transilvaniei, in Muntenia si Moldova avand o pondere mai mica, comparativ cu acoperisurile din tabla.
Acoperis cu tabla
Acoperisurile cu tabla sunt des intalnite mai ales in Muntenia si Moldova, in aceste zone surclasand acoperisurile cu tigla.
Invelitorile din tabla sunt o combinatie foarte buna intre rezistenta, durabilitate si pret scazut.
In mare, acoperisurile din tabla pot fi clasificate in doua categorii principale:
- acoperisuri cu tabla plana (click sau faltuita),
- acoperisuri cu tabla ondulata ( tigla metalica, adica tabla de otel care imita forma tiglelor clasice din ceramica).
Acoperisurile din tabla plana (Click sau Faltuita ), sunt realizate in marea lor majoritate din otel, protejat in sistem multi-strat.

Acoperisurile din tabla plana de otel sunt disponibile in diverse culori si finisaje, fiind potrivite atat pentru constructiile mai vechi, cat si pentru noile constructii, care au un stil arhitectural modern si minimalist.
In afara de otel, acoperisurile din tabla plana pot fi realizate si din materiale premium precum tabla de cupru sau zinc, care ofera o durabilitate exceptionala (peste 100 de ani), si un aspect elegant, dar la costuri mult mai ridicate.
Avantajele acoperisurilor din tabla plana sunt:
- Siguranta. In comparatie cu celelalte invelitori, riscul aparitiei infiltratiilor este mult mai mic.
- Pot fi instalate la pante mici. Ex. tabla dublu faltuita poate fi instalata si la acoperisuri cu panta de 4°-5°.
- Nu necesita mentenanta ulterioara. Spre deosebire de acoperisurile din tigla metalica, care au "componente" care trebuiesc verificate si inlocuite periodic ( buretii de coama si de dolie, garniturile de la suruburi, etc. ), acoperisurile din tabla plana nu au componente care sa se deterioreze in timp.
Dezavantajele acoperisurilor din tabla plana sunt:
- Costul ridicat. Daca este realizat cum trebuie, un acoperis din tabla plana este mai scump decat unul din tigla metalica, sau tigla ceramica.
- Supraincalzirea pe timpul verii. Datorita formei plate, ventilatia pe sub invelitoare este deficitara, ceea ce face ca temperatura resimtita in casa sa fie mai mare.
- Este mai zgomotos decat celelalte tipuri de acoperis. Datorita formei si materialului din care este realizat, in cazul acoperisurilor din tabla plana apare un efect de rezonanta, deranjant pentru unele persoane, mai ales daca respectiva constructie are mansarda.
Acoperisurile din tabla ondulata sunt realizate din tabla de otel semidura, profilata astfel incat sa imite forma si aspectul tiglelor traditionale din ceramica.
Aceasta combinatie intre estetica clasica a tiglelor ceramice si tehnologia moderna de profilare a otelului ofera o foarte buna rezistenta impotriva infiltratiilor din ploi si zapada.
Tabla de otel protejata in sistem multi-strat este rezistenta la coroziune, are o greutate redusa, si un pret accesibil, ceea ce face ca acest tip de acoperis sa fie unul dintre cele mai vandute din tara noastra ( daca ne raportam la ultimii 20 de ani, cu siguranta este cel mai vandut sistem de invelitoare ).

Durata de viata estimata a unui acoperis din tigla metalica este de 40-50 de ani, dar trebuie specificat ca periodic acesta are nevoie de verificari si de inlocuirea unor componente care se deterioreaza in timp ( garniturile suruburilor, si buretii de etansare ).
Tot din categoria acoperisurilor tip tigla metalica, fac parte si invelitorile din tabla cu piatra. In cazul acestora, finisajul final nu mai este stratul de vopsea ( polyester ), acesta fiind inlocuit cu un strat de piatra naturala.
Avantajele acoperisurilor din tigla metalica sunt:
- Costul scazut atat al materialului, cat si al montajului.
- Paleta larga de forme si culori in care poate fi achizitionat produsul.
- Rapiditatea instalarii.
- Spre deosebire de tigla ceramica sau de beton, nu crapa si nu se sparge, ceea ce inseamna un risc scazut de aparitie a infiltratiilor
Dezavantajele acoperisurilor din tigla metalica sunt:
- Comparativ cu tigla ceramica sau tigla de beton, tigla metalica se ventileaza mai putin, ceea ce inseamna ca vara temperatura din pod sau mansarda va fi mai mare.
- Are in componenta elemente care trebuiesc verificate si inlocuite periodic ( garniturile suruburilor, si buretii de etansare ).
In concluzie, acoperisurile cu tabla, fie ele plane sau sub forma de tigla metalica, sunt o alegere versatila si durabila, potrivita atat pentru cladiri rezidentiale cu buget redus, cat si pentru constructiile cu un buget generos.
Acoperis cu sindrila bituminoasa
Acoperisurile cu sindrila bituminoasa sunt mai rar intalnite in tara noastra, marea majoritate a celor care isi construiesc case fiind reticienti la alegerea unei astfel de invelitori.
Dezavantajele acoperisurilor cu sindrila bituminoasa sunt:

- Ventilatia deficitara sub invelitoare, ceea ce se traduce in temperaturi destul de mari pe timpul verii
- Durata de viata redusa, comparativ cu celelalte tipuri de invelitori.
- Risc de aparitie a infiltratiilor in cazul acoperisurilor cu forma complexa ( sistemul este deficitar in zona de dolie ).
Avantajele acoperisurilor cu sindrila bituminoasa sunt:
- Simplitatea montajului
- Comparativ cu tabla este mai putin zgomotoasa.
- Disponibile intr-o paleta larga de modele si culori
Acoperis cu sindrila de lemn
Acoperisurile din sindrila de lemn sunt un element specific zonelor Maramures si Bucovina, reprezentand o traditie veche a locurilor, aflata in armonie perfecta cu peisajul natural.
Sindrilele sunt realizate manual din lemn de brad sau fag, taiate sub forma de scanduri subtiri si așezate suprapus pentru a asigura o scurgere eficienta a apei. Acest tip de acoperis este apreciat pentru aspectul sau rustic si caldura pe care o aduce unei case.
Avantajele acoperisurilor cu sindrila din lemn sunt:
- Aspectul deosebit, specific zonelor Maramures si Bucovina
- Izolatie fonica buna, comparativ cu invelitorile din tabla

Dezavantajele acoperisurilor cu sindrila din lemn sunt:
- Rezistenta scazuta la foc.
- Necesitatea unei intretineri frecvente, comparativ cu celelalte tipuri de acoperis
- Durata de viata scurta, comparativ cu acoperisurile din tabla sau tigla.
- Costuri mari de instalare. Find realizat din bucati mici de lemn, suprapuse unele peste altele, manopera este migaloasa si de durata. Din aceasta cauza, si costul instalarii este unul pe masura.
Acoperis cu structura din lemn
In tara noastra, in cazul caselor unifamiliale, lemnul este alegerea cea mai intalnita atunci cand vorbim de structura acoperisului.
Structura din lemn este realizata din grinzi si capriori, oferind o baza solida si usor de personalizat pentru diverse forme si tipuri de acoperisuri, cum ar fi cele in doua ape, in patru ape sau cu forme mai complexe.
Lemnul este un material eco-friendly, si cu proprietati termoizolatoare mai bune decat alte materiale ( metal sau beton ), contribuind in acest fel la o eficienta energetica mai buna a casei.

Desi initial necesita unele tratamente pentru a preveni degradarea, mucegaiul sau atacul de insecte, structura din lemn a unui acoperis este durabila si rezistenta in timp, aceasta putand avea o durata de viata de peste 100 de ani.
Este important de retinut ca durata de viata a unui acoperis din lemn ( ne referim aici la structura, nu la invelitoare ), depinde foarte mult de mai multi factori:
- tipul lemnului din care a fost realizat ( spre exemplu, este diferenta destul de mare intre lemnul de salcam, si lemnul de brad )
- protectia oferita de invelitoare ( in cazul in care exista infiltratii la nivelul invelitorii, acestea vor afecta si structura acoperisului, reducand in acest fel durata de viata a acestuia ).
- aerisirea acoperisului. Aici ne referim atat la aerisirea sub invelitoare, cat si la aerisirea din interiorul constructiei. Structura unui acoperis neizolat se comporta in timp mai bine decat structura acoperisurilor izolate, ventilatia fiind un factor important in cresterea duratei de viata a acoperisului.
Acoperis cu structura metalica
Acoperisul cu structura metalica este o solutie mai nou introdusa pe piata din tara noastra, si mai rar folosita in cazul caselor unifamiliale. Acest tip de structura se intalneste mai ales in cazul caselor pe structura metalica, si intr-o proportie foarte, foarte mica in cazul caselor construite in sistem clasic ( zidarie de caramida, sau BCA ).
Structura este realizata din profile metalice, cum ar fi otelul sau aluminiul, avantajul major al unei astfel de solutii reprezentand-o deschiderile mari care pot fi realizate, fara a fi necesara instalarea unor stalpi intermediari.
Acoperisurile din structura metalica rezista foarte bine la incarcari mari, cum ar fi zapada sau vanturile puternice, dar si la efectul distructiv al umiditatii, focului, sau al insectelor.
Structura metalica este usoara comparativ cu lemnul, usureaza procesul de constructie si reduce riscul de degradare din cauza umiditatii, insectelor sau focului. De asemenea, permite deschideri mari si spatii deschise, fiind potrivita pentru acoperisuri cu forme complexe sau pante mari.

Principalul dezavantaj al acoperisurilor pe structura metalica il reprezinta pretul mai ridicat, comparativ cu acoperisurile realizate din lemn. Cand spunem pret mai ridicat ne referim atat la partea de materiale, cat si la partea de manopera. Deasemenea, trebuie luat in calcul si un cost mai ridicat al montajului invelitorii pe un astfel de acoperis.
Alegerea tipului potrivit de acoperis este una dintre deciziile cele mai importante atunci cand construiesti sau renovezi o casa. Fie ca optezi pentru un acoperis traditional din tigla ceramica, unul modern din tabla, sau unul rustic din sindrila de lemn, fiecare varianta vine cu avantaje si dezavantaje specifice.
Este esential sa iei in considerare factori precum bugetul, arhitectura casei, durata de viata, si lucrarile de mentenanta.
Un acoperis bine ales nu doar ca iti protejeaza casa, dar si ii confera un aspect estetic placut si iti asigura confortul pe termen lung. Indiferent de alegerea ta, investeste intr-un material de calitate si intr-o instalare profesionista pentru a te bucura de un acoperis durabil si eficient. In cele din urma, un acoperis bun este cheia unei case sigure si armonioase.
Pozele din acest articol nu imi apartin, sunt luate pur si simplu de pe net, de pe site-urile unor producatori de materiale pentru acoperisuri.